Avainsanat

, , , , ,

Kaksi sanaa: olen… no kolme: olen syvästi rakastunut!

Ja mitä muuta? Olen syvästi pahoillani teidän kaikkien puolesta, jotka ette olleet katsomassa esitystä. En tiennyt ollenkaan, mitä odottaa ja sain niiiin paljon. Esitys teki minuun, ja selvästi myös muuhun yleisöön, suuren vaikutuksen.

Kuva: Yael Rasooly

Kuva: Yael Rasooly

Esitys alkoi heti kun ovesta astui sisään. Sihteerikkö istui paikallaa lavalla ja arvosteli myöhässä tulevia ihmisisä. Sitten keskusteltiin porukalla, mistä kukakin oli kotoisin ja näyttelijä kysyi, onko jollain vielä jotain kysymyksiä, ennen kuin voimme aloittaa esityksen. Joskus yleisön kanssa keskustelu on vähän teennäistä, mutta tässä oli jotain leppoisaa. Heti tuli hyvä mieli.

Pitkäaikainen haavehan tässä toteutui, kun pääsin katsomaan aikuisten nukketeatteria. Jotenkin ajattelee, että kun tulee nukketeatteriin, niin se ei ole sillälailla teatteria, kuin teatteri. Mutta sitähän Paper Cut juurikin oli. Yhden naisen esitys, jossa sihteerikkö jää töihin muiden lähdettyä rimpsalle, ja riehaantuu unelmoimaan suhteesta pomonsa kanssa.

Kuva: Yael Rasooly

Kuva: Yael Rasooly

Miten sitä osaisi sanoin kuvata? Nainen elää kokonaisen parisuhteen paperinukkejen avulla. Nuket eivät ole perinteisiä nukkeja vaan mustavalkokuvia vanhoista elokuvista (kai). Yksi elementti on kirjan sisältä aukeavat kolmiulotteiset marimaisemat. Yhtenä osana on hauskaakin hauskempi kuvailu häämatkasta eri kaupungeissa, joista Helsingin kohdalla näyttelijä koko yleisön avustuksella laulaa ”Ssua vain uli khaiken ma ra-a-kaa-s-tan”. Tämä on varmasti eri maissa juurikin eri.

Ei sitä voi sanoin kuvata. Katso tollanen pikkunen tiiseri.

Ja mitä lämpimimmin suosittelen, että vielä kahden tulevan päivän aikana katsot myös jonkun nukketeatteriesityksenkin. Siihen on nyt Tampereella hyvä mahdollisuus.

PS. Yael Rasooly esiittää lauantai-iltana lauluesityksensä The Gramophone Show Teatteri Mukamaksen tiloissa Pispalassa. Laulua kuultiin tänäänkin ja voi se oli taidokasta.

Kenen: Yael Rasooly
Mikä: Paper Cut
Missä: Mukamas festivaleilla, Hällä-näyttämöllä, Tampereella
Keitä siinä oli: Yael Rasooly ja monta paperinukkea
Kuka ohjasi: Hän itse kai
Tykkäsinkö: Ihan hirveän paljon, miten mää niin paljon tykkäsinkin?
Menisinkö uudestaan: Vaikka heti, mutta tämä oli valitettavasti ainutlaatuinen mahdollisuus Tampereella nyt.