Avainsanat

, , , , ,

Tartuin tarjoukseen kun vihreää parsaa myytiin Stockalla 1,99 €:lla per nippu. Olin aikeissa päästä helpolla ja tehdä parsaa, kinkkua ja Stockan valmista Hollandaise-kastiketta, mutta jouduin maistatuksen uhriksi ja käänsin kelkkani. Pinnat himaan hevi-osaston tummatukkaiselle, suomea aksentilla puhuvalle stockalaiselle, joka valmisti herkkupastaa maistatukseen leipäosaston kupeessa. Hyvin valmisti. Ihanasti neuvoi ja evästi. Jäin koukkuun.

Ilahdutin perhettäni lauantaisella parsapastalla. Se aiheutti lapselle itkua ja aikuiselle rohkeaa maistamista ja hyväksyvää hymyilyä sille, että itse pasta oli hyvää. Johtunee siitä, että perheeni ei millään tavalla pidä parsasta. En saanut heidän makutottumuksiaan muutettua. Minä taas, minä olin riemuissani. Olin ensimmäisen kerran elämässäni tehnyt täydelliset parsat ja siihen vielä hyvät pastat. Ihanaa, herkullista, maukasta!

Ohje löytyy Stockmannin parsaohjevihkosesta, mutta näin minä sen tekisin hieman muunnellen.

SITRUUNAINEN PARSAPASTA (ainakin) 6:lle henkilölle valmistuu näin:

Kevysti pinnasta kuori 2 nippua vihreää parsaa, napsauta tyven kova osa pois ja pätki parsat suupaloiksi. Keitä parsoja 3-4 min 1 l vedessä, johon lisäät 2 tl suolaa ja 1 tl sokeria niin, että niiden rakenne jää napsakaksi.

Laita keittymään paljon vettä. Suolaa meriveden makuiseksi. Keitä 400-500 g valitsemiasi pastaknölleröitä (esim. Pasta Toscana dischi 110) suositeltu keittoaika.

Pese hyvin 3 sitruunaa. Raasta niistä kuoren keltaisin osa. Kaada pikkukattilaan 1 dl hyvää oliiviöljyä. Lämmitä, älä kiehuta. Lisää sitruunain kuoriraaste sekaan. Hauduta.

Raasta ainakin 200 g parmesaania hienolla terällä.

Jos saat ajoitettua parsat, pastan ja sitruunaöljyn valmistumisen sekä parmesaanin raaston samaan hetkeen, olet guru. Sekoita kaikki keskenään. Purista sekaan maun mukaan sitruunamehua, mausta suolalla, sokerilla ja mustapippurilla. Pöyhi. Nauti heti tuoreeltaan, parin päivän päästä parsa maistuu vähän oudolta.

Sitruunainen parsapasta kattilassa.

Sitruunainen parsapasta kattilassa.