Avainsanat

, , ,

Tulevaisuuden arabi on moniosainen sarjakuvakirjasarja, joka kertoo ranskalaisen naisen ja syyrialaisen miehen pojasta Riadista, vaaleatukkaisesta poikasesta, joka alle kouluikäisenä muuttaa vanhempiensa kanssa Ranskasta Lähi-Itään.

Riad Sattouf: Tulevaisuuden arabi 2

Riad Sattouf: Tulevaisuuden arabi 2

Kirjailija kuvaa omaa elämäänsä 1970-luvun lopusta eteenpäin. Millaista oli olla pellavapäinen, valkoihoinen lapsi täysin vieraassa kulttuurissa.

Sarjakuva on kerronnan keinona minulle Aku Ankkaa ja Fingerporia lukuun ottamatta vierasta. Niissä tarinat ovat kuitenkin lyhyitä, kun taas Tulevaisuuden arabi käsitteli ensimmäisessä, paksuhkossa kirjassa vuosia 1978-1984, kun tässä uudemmassa kirjassa keskitytään ainoastaan ensimmäiseen kouluvuoteen.

Ensimmäisessä kirjassa liikuttiin enemmän Ranskan, Syyrian ja Libyan välillä, tässä ollaan pääasiassa Syyriassa yhtä Ranskan käyntiä lukuun ottamatta. Siinä saadaan kuitenkin jo hyvää vertauspohjaa kahden eri kulttuurin välille. Niukkuudesta yltäkylläisyyteen.

Syyrialaisesta kaupasta...

Syyrialaisesta kaupasta…

...ranskalaiseen kauppaan.

…ranskalaiseen kauppaan.

Ensimmäinen kirja oli ehkä monipuolisempi ja nopeatempoisempi, tietysti myös yllättävämpi kun en tiennyt, mitä tällaiselta aikuisten sarjakuvalta tulisi odottaa. Se on vähän kuin aikuisten nukketeatteri. Ennakko-odotuksia ei oikein osaa olla, mutta kokemus on aivan mainio. Odotan jälleen seuraavaa osaa ilmestyväksi.

Kirja on tällä hetkelä hyvin ajankohtainen. Kuka eurooppalainen on ajatellut sen enempää Syyriaa kuin Libyaakaan ennen kuin viime vuosina. Kirjassa vilahtelee tutut paikan nimet kuten Palmyra ja Aleppo, joissa tuolloin asui ihmisiä ja jotka nyt ovat milloin terroristien, milloin muiden hallussa.

Tarinassa viitataan paljon uskontoon ja ehkä sen mielekkyyteen. En ole oikeasti pystynyt muodostamaan näiden kahden ensimmäisen kirjan perusteella, mikä on Sattoufin nykyinen uskonto tai onko sitä ja kertooko hän tarinaa silloisten muistikuvien perusteella vai nyt taaksepäin katsoen.

Tarinassa viitataan paljon uskontoon ja ehkä sen mielekkyyteen. En ole oikeasti pystynyt muodostamaan näiden kahden ensimmäisen kirjan perusteella, mikä on Sattoufin nykyinen uskonto tai onko sitä ja kertooko hän tarinaa silloisten muistikuvien perusteella vai nyt taaksepäin katsoen.

Ehkä mukavimmaksi anniksi kirjassa jäi tämä aukeaman mittainen selostus arabikirjoituksesta ja ääntämisestä. Kirjoitus on näyttänyt aina vain epämääräisiltä koukeroilta, yhtäkkiä se alkoi vain näyttää kaunokirjoitukselta väärinpäin. Siinä erottuu kirjaimia.

Ehkä mukavimmaksi anniksi kirjassa jäi tämä aukeaman mittainen selostus arabikirjoituksesta ja ääntämisestä. Kirjoitus on näyttänyt aina vain epämääräisiltä koukeroilta, yhtäkkiä se alkoi vain näyttää kaunokirjoitukselta väärinpäin. Siinä erottuu kirjaimia.

Odotan edelleen, että kirjasarja valaisisi minulle, miksi me täällä Euroopassa olemme niin erilaisia kuin he siellä Lähi-Idässä. Ja kyllä, valaiseehan se jo nyt, mutta jotain vastauksia minä vielä kaipaan. Ja että miksi emme voisi olla rauhassa kaikki yhdessä tällä samalla maapallolla.

Kirjailija: Riad Sattouf
Kirja: Tulevaisuuden arabi 2 – Lapsuus Lähi-idässä (1984-1985)
Alkuperäinen teos: L’Arabe du futur 2. Une jeunesse au Moyen-Orient (1984-1985)
Kustantaja: Wsoy, 2016
Suomentaja: Saara Pääkkönen
ISBN: 978-951-0-41274-9
Sivuja: 160
Mistä: Arvostelukappale kustantajalta.
Kestäisikö toisen lukemisen: Ehdottomasti.
Haluaisinko nähdä tästä elokuvan: Sanon saman, minkä ykkösellekin: En usko, että sarjakuva taipuisi elokuvaksi. Tai no joo miksikäs ei animaationa muuten…
Montako tähteä: ***