Avainsanat
Arvostan, Elämys, Gourmet, Kala, Kotimaan matkailu, Kulinarismi, Nähtävyys, Perinteinen, Turku
Saavuttaessa Helsinki-Turku -tieltä Kaarinan halki Paraisille Saaristotietä pitkin, tien vasemmalla puolen nököttää kalan muotoinen kyltti varustettuna tekstillä FISKBUTIK TO12-17 KALAKAUPPA. Herättäähän se kaupunkilaisen mielenkiinnon.
Ja syystä.
Torstaina klo 12.20 pääsemme opastetta seurattuamme Ammattiopisto Livian pihan perälle, jossa näkyy olevan se kalakauppa. Jonotusnumero on 41, edessä on parikymmentä asiakasta. Saamme aika pitkiä katseita ehkä siksi(?), kun saavumme myöhässä emmekä näytä tutuilta.

Tämän numeron saa saapuessaan 20 minuuttia avaamisajankohdan jälkeen. Tällä numerolla saa jonottaa tunnin.
Mikä tunnelma, mikä fiilinki! Osa jonottajista istuu, osa seisoo, kalatiski on täynnä toistaan houkuttelevampia kalaherkkuja. Haluaisin yhden tuota ja kaksi tuota ja kolme kolmatta. Ja vähän muuta. Harmikseni olemme poistumassa talvilomaltamme Holiday Club Airistolta seuraavana päivänä.

Hillitön valikoima vähän paljon kaikkea: maustettua tai maustamatonta savulohta, kuhan kappleita, kalamurekepihvejä, friteerattuja kellarisilakoita, säilykkeitä ja kalapizzaa….
On ihana seurata opiskelijoiden myyntityöskentelyä. Yksi on selvästi tutumpi asiakaspalvelun kanssa, pari muuta hommassaan ehkä ensimmäisiä kertoja. Tiukahkon oloinen opettajatar seuraa karitsoitaan taustalta välillä neuvoen, välillä jopa ojentaen. Näyttää juuri siltä, miltä opetuksen kuuluukin näyttää. Ja paikka myyjineen juuri siltä, miltä kunnon perinteisen kalatiskin pitääkin.

Ystävät ja kylänmiehet vaihtavat kuulumisia samalla kun nuoriso opettelee myynnin ja asiakaspalvelun ihmeellisyyksiä.
Kylmäsavulohisiivut ehtivät loppua ennen vuoroamme, graavia kääritään paketteihin satoja grammoja kerrallaan. Monet ottavat jättipussillisen kellarisilakoita ja kalamurekepihvejä.
Tunti siinä jonossa kestää, mutta mikäs se on elämystä eläessä. Lisää jonottajia on tullut jälkeemme alle kymmenen. Kaikki siis tietävät, että paikalla on oltava ajoissa. Jonotus palkitaan kassillisella kalaa. Kassiin kätkeytyy reilun kokoinen savulohifilé, pala kuhaa ja pussukallinen friteerattuja kellarisilakoita ja kolme reilua siivua kalapizzaa. Hinta koko setille on 22 euroa.
Paikka on hillitän ja kala hyvää. Fiskbutiikkiin kannattaa ehdottomasti ajaa kauempaakin. Turusta matkaa kertyy reilu puoli tuntia.
Fiskbutik Kalakauppa löytyy osoitteesta
Kalakouluntie 72, Parainen.