Avainsanat

, , , , , ,

Kyllähän kirja pitäisi arvioida heti kun se on luettu. Päätin antaa ajatuksen muhia ja nyt se sitten muhi vähän pitkään. Tässä välillä olen ehtinyt huomata, että Tommi Kinnuselta on ilmestynyt toinenkin kirja nimeltään Lopotti, joka jotenkin jatkaa Neljäntienristeyksen tarinaa, olemalla kai kuitenkin ihan oma teoksensa. Se, että haluan ehdottomasti lukea sen, kertonee, että Neljäntienristeys oli erinomainen. Johan sen Hesarissakin Antti Majander kirjoitti:”Tommi Kinnusen romaanin veroisia esikoisteoksia ilmestyy vain pari vuosikymmenessä.”

Kirja alkaa sisällysluettelolla, ei jotenkin aivan tavanomaista romaanille. Ennen tarinaan astumista siihen pitää pysähtyä hetkeksi miettimään, mitä se tarkoittaa. On neljä nimeä ja niiden alla vuosilukuja sekä teiden ja katujen nimiä. Otsikko on Kuljetut tiet. Hämmästelin otsikointia, koska en osannut yhdistää niitä tarinassa teihin. Enkä edes tunnelmiin. Olipa mitä ajatella.

Neljäntienristeys etukansi.

Neljäntienristeys etukansi.

Tarina sijoittuu pohjoiseen Suomeen alkaen vuodesta 1895, jolloin kätilöksi valmistunut Maria aloittaa työnsä uudessa paikassa. Ennakkoasenteet nuorta kätilöä kohtaan ovat jyrkät, mutta työllään Maria ansaitsee paikkakuntalaisten luottamuksen. Tuon ajan synnytyskertomukset ovat raadollista luettavaa. Aika hienoa, että meillä on nykyään koko maailman mittakaavassa edelleen hyvin toimiva terveydenhuoltojärjestelmä.

Marialle syntyy Lahja-tytär, jonka hän yksin kasvattaa aikuisuuteen. Kirja hyppii kronologisessa järjestyksessä vuodesta toiseen, väliin saattaa jäädä useampiakin. On lukijan tehtävä muodostaa kuva väliin jääneestä ajasta. Kun tarina on käyty läpi Marian näkövinkkelistä, siirrytään Lahjaan alkaen Lahjan lapsuudesta. Tarina etenee jälleen hyppien aikakaudesta toiseen, samalla myös täyttäen alun tarinaa.

Neljäntienristeys takakansi.

Neljäntienristeys takakansi.

Neljäntienristeys on uskomattoman hieno ihmiskohtaloiden kudelma. Kaikkien neljän henkilön tarinat ovat erillisiä, mutta liittyvät yhteen. Ei mitenkään niin, että lopussa he sattuvat törmäämään toisiinsa, vaan kaikkien tarinat kietoutuvat toisiinsa selittäen ja lisäten ulottuvuutta toisten tarinoihin.

Kirja on nopea ja nautinnollinen lukuelämys. Se kertoo maidän iso- ja isoisovanhempiemme ajasta antaen hienosti perspektiiviä siihen, miten erilaista silloin oli kun ei ollut paljon mitään. Miten elämää ja asumusta rakennettiin vähä vähältä. Miten onni oli haurasta, miten erilaisuus oli kiellettyä. Miten onnellisia saamme olla, että saamme elää tässä ajassa. Nyt.Kirjailija:
Tommi Kinnunen
Kirja:
Neljäntienristeys
Alkuperäinen teos:

Suomentaja:

Kustantaja:
Wsoy
ISBN:
978-951-0-40382-2
Sivuja:
344
Mistä:
Adlibriksen kirja-alessa
riehaannuin.
Kestäisikö toisen lukemisen:
Helposti.
Haluaisinko nähdä tästä elokuvan:
Miksikäs ei, teatteria esitetään sekä Turun kaupunginteatterissa että Kotkassa. Haluaisin nähdä ainakin teatteriversion.
Montako tähteä:
****