Avainsanat

, ,

Pahoittelen, parahin Scandinavian Music Group, että edelleenkin kannan Ultra Bran muistoa vahvasti sydämessäni. Onko se teille taakka vai silta nuoruudesta aikuisuuteen, supermenestyksestä seesteisempään fanittamiseen?

Täytyy myöntää, että Ultra Bran jälkeen tuli aikamoinen tyhjiö, jonka luulin SMG:lla täyttyvän. Ei täyttynyt. Kuuntelin joskus SMG:n ensimmäistä levyä ja petyin, koska se oli mielestäni räminää. Ehkä odotin UB:n toisintoa. Ehkäpä ympyrä sulkeutui kun Ultra Bra nousi lavalle Pekka Haaviston presidentiksileipomisjuhlissa Helsingin jäähallissa. Keikka oli yksi elämäni hienoimpia konserttikokemuksia ja sen jälkeen kai pystyin heittämään hyvästit Ultra Bralle. Siihen asti oli tuntunut liian raskaalta, että ei koskaan enää. Ja sitten näki sen vielä kerran. Voi onnea.

Koskahan löysin teidät sitten SMG:nä uudestaan? En muista, ennen tuota UB:n jäähallikeikkaa kuitenkin. Muistan vain ihan hillittömän keikan ehkä Tampereella Klubilla, jossa näin teidät ensimmäisen kerran lavalla. Ja se oli menoa se. Veikkaisin tämän tapahtuneen tämän vuosikymmenen alkupuolella. Silloin vedettiin kurkut suorana Mustana, maidolla, kylmänä, kuumana ja Vieläkö soitat banjoa ja Casablancaa… ja montaa muutakin. Seuralaisenikin, joka oli suhtautunut jo UB:han varsin nuivasti, tuli myöntäneeksi, että tässäpä se manio musiikkiryhmä onkin.

Sittemmin olen ollut kiitollinen jokaisesta uudesta levystä, mutta tämä viimeisin, Baabel, on ehkä paras levy ikinä. Enkä nyt tarkoita SMG:n levyistä, vaan kaikista maailman musiikkilevyistä. Tai albumeista, niinkuin sanotaan, tai julkaisuista, kun kaikki on digitaalista, niin digitaalista.

Yleensähän suosikkiyhtyeen uusi levy tutnuu silkalta pettymykseltä. Siinä ei ole mitään tuttua, eikä mitään kappaletta osaa jollottaa läpi. En yleensä osaa edes odottaa uusia levyjä, mutta jostain syystä uuden SMG:n julkiaisu oli päässyt oikein kalenteriini asti. Ja sinä päivänä etsin sen Spotifysta. Ja sinä päivänä marssin Stockmannille ostamaan pikkukajarin, että sain kuunnella uutuutta rauhassa yksin työpaikan kellarissa. Levy oli välittömästi läpihyvä. Raastava. Aidompaa ässämgeetä kuin yksikään heidän levynsä aikaisemmin, jotenkin. Minulle.

Jokainen laulu on puhdasta kultaa. Viimeistään julkaisua seuraavana viikonloppuna rakkauteni kappaleita kohtaan syveni, kun väsyneenä edellisillasta torkuin yksin kotona sohvalla ja levy soi hypnoottisesti läpi uudestaan ja uudestaan. Silloin kappaleet imeytyivät minuun ja muodostivat sieluun loputtoman haikeuden.

Olen pitkään tehnyt kaiken väärin / Ja liekkini sammuttanut / Mutta mikään ei ole vielä mennyttä / Eikä kumpikaan pois nukkunut / Jos maailma loppuisi sadan vuoden päästä niin kuin sanotaan / Voisimme kadota tietäen että kaikki päättyi ajallaan

Palaan vielä sen verran yleiseen, että olen kauhean huono kuuntelemaan sanoja. Arvostan suuresti hienoja melodioita, sydäntäsärkeviä sävelkulkuja, nousuja ja laskuja, kauniita taustoja ja musiikkia kokonaisuutena. Kun on kuunnellut vaikkapa nyt Scandinavian Music Groupia koko päivän taustamusiikkina, joksi se myöskin käy, jää väkisinkin jossain vaiheessa jotain mieleen. Sanoitukset ovat todella kauniita ja Terhi Kokkosen äänellä laulettuna ne iskeytyvät sävelen saattelemina sydämen läpi aina uudestaan ja uudestaan. Tänään kuuntelin vahingossa sanat Balladi 1:n levyltä Manner ja häikäistyin seuraavasta:

Kun on kännissä väärissä juhlissa / kesä on kaikilla /myös ylpeytensä menettäneillä / kun on voitolla päivän päättyessä / kesä on kaikilla / myös kunniastaan luopuneilla
Tietää pian itkevänsä / ettei pitäisi olla tässä / mutta kaiken kauneus lyö hetken ällikällä / kun on kännissä väärissä juhlissa

Kaiken kauneuden hetkellinen ällikällälyönti tuntuu ihastuttavalta.

Scandinavian Music Group on julkaissut vähän monta levyä. Ihastuttava yhtye siinäkin, että muistavat aina silloin tällöin uskollisia kuulijoitaan uudella tuotannolla. Kalkuleerasinkohan oikein, jos väitän, että ovat tehneet historiansa aikana jo 8 levyä? Eikä siinä ole yhtään liikaa, vaikka se alkupään tuotanto vähän vieraammaksi on jäänytkin.

Kuluneina vuosina en ole päässyt yhdellekään keikalle, mutta nyt on liput hankittuna joulukuulle. Mitenkään en malttaisi enää odottaa!