Avainsanat

, , , , ,

Näihin kohteisiin tarvitsee auton. Reissu Porista alkaen kestää vähintään pari tuntia, aikaa saa kulumaan kyllä paljon enemmänkin, jos vaikka meinaa syödä.

Josko jazzit ovat menneet eikä keskustassa ole mitään, kannattanee hypätä auton kyytiin ja seurata Meri-Pori -viittaa.

Ensimmäisenä vastaan tulee Yyteri, tuo auringonpalvojien mekka, Suomen oma, etelän rannoille vertoja vetävä, pitkän pitkä hiekkaranta. Jos yöpyminen tai vaikka pieni pulahduskin innostaa, kannattaa ennen Yyterin suosituinta aluetta kääntyä vasemmalle Yyteri Beach -viitan kohdalta. Sieltä löytyy rauhallinen mökkeilyalue, Ravintola Dyyni ja hyvin hoidettu ranta. Olen viettänyt siellä vuorokauden ja tykännyt. Lue vaikka tästä.

Yyteri Beachistä löytyy monen kokoisia mäkkejä, tässä yksi pienimmistä, joka sekin on hyvin tilava.

Yyteri Beachistä löytyy monen kokoisia mökkejä, tässä yksi pienimmistä, joka sekin on pieneksi hyvin tilava ja mainiosti varusteltu.

Jossain vaiheessa tie, tienviitat ja maisema alkavat punertaa. Kohta saavutaan Mäntyluotoon. Mitä lie jännää se tehdas tupruttaakaan, kun maisema sillä lailla värjäytyy? Niin tai näi näyttää se ihan vinkeältä. Tehtaan jälkeen avautuu hillitön näkymä Hyötytuulipuistoon ja merelle, jossa luultavimmin tuulee. Sekä valtavat tuulimyllyt että harmaana aurinkoisessakin ilmassa vellova meri antavat aika makean kontrastin metsämaisemalle, jota siihen asti on seurailtu.

Matka jatkuu kohti Kallon majakkaa. Viehättävä punainen majakka seisoo pyöreäkivisen kallion vieressä. Myrskyisellä ilmalla paikka on kuulemma suosittu pärskeiden katselupaikka. Sen voi uskoa, koska jo näilläkin laineilla vesi kiipeää kallioille ja kiven koloihin. Majakan luona näyttää pastori odottelevan vihkiparia, vieraita ei vielä näy. Onkohan joku päättänyt karata naimisiin?

Kallon majakka kylpee heinäkuisessa iltapäiväauringossa.

Kallon majakka kylpee heinäkuisessa iltapäiväauringossa.

Vesi pyrkii pyöristyneiden kivien koloihin.

Vesi pyrkii pyöristyneiden kivien koloihin.

Matka jatkuu kaukana vastapäisellä rannalla näkyvään, Reposaaren kärjessä sijaitsevaan Merimestaan. Matkalla näkyi joku rantaravintola ja koko Reposaari ja Tahkoluoto vaikuttivat paikoilta, jossa pitäisi aikaa viettää enemmänkin. Jos en olisi syönyt juuri kupua täyteen Porin keskustassa sijaitsevassa Ravintola Miittinkissä, olisin ehdottomasti syönyt Merimestassa. Tällä kerralla jouduin tyytymään jäätelöpuikkoon ja Nespresson cappuccinoon, vaikka järisyttävän hyvän näköinen buffet-pöytä kutsui lappamaan lautasta täyteen. Tarjolla oli paljon kalaa ja lihansyöjällekin näkyi löytyvän herkullisia vaihtoehtoja. Mistä tällaisenkin paikan turisti tietäisi? Ei mistään! Porilaiset kuulemma tietävät. Ja eikös reissussa parasta olekin tehdä löytöjä?

Reposaaren kärjessä sijaitsee hieno ravintola. Kuka olis arvannut?

Reposaaren kärjessä sijaitsee hieno ravintola. Kuka olis arvannut?

Jossain tuolla kaukana vastarannalla näkyy Kallon majakka ja Porin satama.

Jossain tuolla kaukana vastarannalla näkyy Kallon majakka (oikealla) ja Porin satama (vasemmalla).