Avainsanat

, , , , , ,

Muutama vuosi sitten testasin hotpottia pari kertaa Thaimaassa. Muutaman ravintolan olen nähnyt tarjoilevan tuota vekkulia liemiruokaa Tampereellakin, mutta nyt tänne on saatu oma hotpot-ravintola, Yitong hotpot-restaurant.

Ravintola löytyy Kyttälän kadun varrelta, Naapurin naapurista, Stockmannin takaovelta sen näkee. Ravintolan harmiksi Kyttälän katu on revittynä, mutta toivottavasti se muuttuu pian paremmaksi. Ravintolan ilme oli aika karu, aasialaiselle ravintolalle toisaalta ihan sopiva. Puutarhatuolit ja -pöydät olivat ihan vekkulit. Ilma oli höyrystä kostea ja tuoksui hyvällä tavalla höyryltä ja polttoaineelta (ei bensalta, vaan siltä, millä höyrykattilaa lämmitetään). Vähän kuin olisi tullut ulkomaille.

Yitong Hotpot-restaurant saanee lähiaikoina (?) uusitun kadun.

Yitong Hotpot-restaurant saanee lähiaikoina (?) uusitun kadun.

Puutarhatuolien ja -pöytien päällä roikkuu kruunuja ja vaalenpunaisia kukkaköynnöksiä. Vaikutelma on ihan vänkä.

Puutarhatuolien ja -pöytien päällä roikkuu kruunuja ja vaalenpunaisia kukkaköynnöksiä. Vaikutelma on ihan vänkä.

Tutustumisemme paikkaan osui keskiviikolle klo 18 aikaan. Isossa ruokasalissa oli melko paljon syöjiä ja tarjoilijat tuntuivat varsin kiireisiltä. Tarjoilijamme puhui englantia. Hän oli hyvin ystävällinen, mutta kiireessään lupasi aina kaiken tapahtuvan kohta tai kolmen minuutin kuluttua. Ennen kuin pääsimme itse asiaan, olimme odottaneet 45 minuuttia. Jälkeemme tulleiden pöydissä näyttivät joutuvan odottamaan vieläkin pidempään. Vaikka mitäs siitä, ei hotpot mitään pikaruokaa olekaan. Alaikäinenkin tykkäsi kypsennellä ruokia liemessä ja söi melkein kaiken, mitä tarjottiin.

Parin viime kuukausille sijoittuneen ulkomaan reissun perusteella pöydässä itse kypsennettävät ruoat ovat pop. Siihen markkinarakoon Yitong iskee juuri oikealla hetkellä. Hotpot tarkoittaa nimittäin liemikattilaa, jonka alla pidetään koko ajan tulta. Liemen tulee kiehua ja siihen lisätään pienissä erissä kasviksia, kalaa, ohuita lihan siivuja, nuudelia jne. ja annetaan niiden kypsyä. Kypsät ainekset otetaan pois, lisätään vähän kastiketta (tulkitsin sen korianterilla terästetyksi satay-kastikkeeksi, nam nam) ja nautitaan. Samalla seuraava annos jo keittyy kattilassa. Syötävää pitäisi siis olla koko ajan.

Ohjeet kypsentämiseen. TArjoilija kyllä sanoi kaikille tuotteille ajaksi kolme minuuttia. Kalalle se olisi ollut liikaa, perunalle taas liian vähän. Kokeilemalla oppii.

Ohjeet kypsentämiseen. Tarjoilija kyllä sanoi kaikille tuotteille ajaksi kolme minuuttia. Kalalle se olisi ollut liikaa, perunalle taas liian vähän. Kokeilemalla oppii.

Valitsimme kaksi eri annosta, toisen miedolla liemellä ja toisen kahden chilin kuvalla varustetulla mausteliemellä. Mieto oli tosiaankin mieto ja lapselle sopiva. Kahden chilin liemestä pidin itse kovasti, aikuisseuralainen valitti vähän liian tuliseksi. Valikoima menuissa näytti olevan vähän eri kuin netistä löytyvässä menussa.

Eteemme kannettiin kaksi höyryävää kattilaa, lisukkeita odottelimme melko kauan. Lisäsimme liemeen heti kesäkurpitsat ja perunat sekä pinaattia. Hyvin kypsyivät ja hyviltä maistuivat. Annoksiimme kuului myös jättikatkarapuja, kalaa, lihapullia (ei mummon, ehkä kiinalaisen mummon kylläkin) ja kahta tai kolmea eri lihaa. Kaikki maistuivat hyviltä. Oletimme, että annokseen olisi kuulunut myös nuudelia, mutta ei. Ensi kerralla tilaamme sen sitten ekstrana. Muutenkin perusannosten lisäksi sai lisämaksusta tilata lisää kalaa, lihaa tai kasviksia.

Mausteisessa liemessä kesäkurpitsaa, kiinalaisia korvasieniä, kalaa ja pinaattia. Miedossa liemessä naudanlihasiivuja.

Mausteisessa liemessä kesäkurpitsaa, kiinalaisia korvasieniä, kalaa ja pinaattia. Miedossa liemessä naudanlihasiivuja.

Seikka mikä kiinalaisissa varsinkin, mutta myös muissa etnisissä ravintoloissa häiritsee, on se, ettei ruoka ole aitoa, oikeaa kiinalaista ruokaa, vaan jotain suomalaiseen makuun viritettyä, ketsupilla maustettua löllöä. Yitongissa ei ollut sen enempää ketsuppia kuin löllöäkään. Olisiko niin, että vihdoinkin olisi löytynyt aitoa ruokaa tarjoava ravintola?

Ravintola: Yitong Hotpot-restaurant
Missä: Tuomiokirkonkatu 24, Naapurin naapuri, Stockmannin takana
Palvelu: Ystävällistä ja hätäistä kiireestä johtuen.
Tykkäsinkö: Minusta ravintola oli yksinkertaisuudessaan aivan viihtyisä ja ruoka hyvää.
Oliko kallis: Yksi annos 24 € tuntuu toisaalta vähän arvokkaalta, kun raaka-aineet ovat niin yksinkertaisia ja kypsennys tapahtuu pöydässä.
Menisinkö uudestaan: Kyllä menen. Lounasta ainakin täytyy maistaa, siinä sitten nähdään, onko kyseessä samanlainen peruskiinalainen kuin muuallakin, vai päästäänkö buffet-pöydässäkin aitoihin makuihin.
Montako tähteä (1-5) kokonaiselämykselle: 4
Seuralaisen tähdet kokonaisuudelle: Ilmaistaan tuonnempana