Avainsanat

, , , ,

Ihanuutensa ansiosta pataleipä ansaitsee tulla huomioiduksi Kulttulinaristin 100. kirjoituksessa. Elikkä siis just niin niinku juurikin nyt!

On ruokia, joista tulee somehittejä. Varmaan kaikkein tunnetuin täällä Suomemme maassa on Gullichsenien avokadopasta – rakkauspasta, jolla ei rakkaus pysynytkään, vaikka sai syöjän (onnen)kyyneliin jo heti ensimmäisellä kokkauskerralla. Onko se niin, että mikä kyyneleillä alkaa, se kyyneleihin päättyy?

Seuraava somehitti ilmiintyi joskus vuosi sitten, kun facebookissa joka toisella alkoi näkyä Cebicin keittiön pataleipää. Ihastuimme kera perheen pataleipään heti. Nyt ehkä kuukausi sitten pataleipä pulpahti taas jostain esille. Sitä näkyi netissä ja useammassakin lehdessä. Aamulehtikin taisi häikäistyä pataleivän ihanuudesta. Samaa reseptiä näkyi monessa paikassa.

Tämä pataleipä on kaavittu suoraan kulhosta pataan ja jauhotus on unohdettu. Hyvä ja nätti silti.

Tämä pataleipä on kaavittu suoraan kulhosta pataan ja jauhotus on unohdettu. Hyvä ja nätti silti.

Pataleivän helppous perustuu siihen, ettei taikinalle tarvitse tehdä juuri mitään ja aamulla saa varsin vaivatta tuoretta leipää. Miten, oi miten se tapahtuu, hämmästelee hän ken ei ole vielä tähän ihmeeseen törmännyt. Se tapahtuu näin, ystäväiseni:

Edellisenä iltana mittaat isoon kulhoon 3,5 dl lämmintä vettä (reilusti yli 42 asteista). Toiseen kippoon mittaat 7 dl jauhoja (esim. 3 dl valkoisia vehnäjauhoja, 3,5 dl täysjyvävehnäjauhoja ja 0,5 dl vaikka kaurahiutaleita TAI kokonaan pelkkää valkoista vehnää, mites tykkäät), 1 tl kuivahiivaa ja maun mukaan, ainakin 2 tl suolaa (tykkään ripotella sormisuolaa). Sekoitat kuivat aineet nopeasti tasaiseksi veden joukkoon. Et vaivaa. Yhtään. Laitat kulhon muovikelmun tai tiiviin kannen alle kohoamaan 12-18 tunniksi (ei haittaa jos on vähemmänkin).

Aamulla laitat tyhjän, vähintään 3 l:n kannellisen uunipadan (savipata on osoittautunut yhden kerran testissä vähän vaikeaksi) uuniin 225 asteeseen ja lämmität puolisen tuntia. Jauhotetulla pöydällä taittelet taikinan pikaisesti jonkinmoiseksi palloksi. Et vaivaa. Yhtään. Heität pallon kuumaan vuokaan ja paistat uunissa kannen alla puolisen tuntia. Otat kannen pois ja paistat vartin.

Sitten nautiskelet oikean voin kanssa yksin tai seuroissa. Jos seuroissa, voit kerätä hämmästystä ja glooriaa tästä uskomattomasta tavasta valmistaa leipä ja olla ihan niinku että ”mitäää, ettekö tosiaankaan oo ikinä kuulleet tästä pataleivästä, joka on niinku niin helppo ja ihana ja ja ja ja…”