Avainsanat

, , , , , ,

Lauantailounas ei kaikilta osin mennyt aivan putkeen ja tuubiin, mutta kukkakaaligratiini sai kunnioitusta osakseen, eikä suotta. Kyllähän sitä väännettiin ilolla vaikka resepti vähän pettikin. Siitä hieman Perheateria-kirjaa soimaan. Sen pohjalta on kuitenkin laadittu seuraava resepti muutamin muunnoksin. Alkuperäisessä reseptissä määrä on tehty pelkäksi alkuruoaksi, me söimme sitä uunilohen lisäkkeenä ja siihen se sopi hyvin.

KUKKAKAALIGRATIINI 9 henkilöllelle (ja useammallekin jos lisäkkeenä syödään)
Tähän tarvitaan laakeahko vuoka, kaksi vähintään kahden litran kattilaa ja kolmas isompi. Uunia vaille kaiken voi tehdä hyvissä ajoin ennen ruokailua, uuniosuus juuri ennen tarjoilua.

Pilkotaan 2-3 kukkakaalia 3-5 cm:n kokoisiksi nupuiksi (leikataan tyviosa pois). Keitetään isommassa kattilassa suolattomassa vedessä joku 8 minsaa niin, että jäävät vielä napsakoiksi. Huuhdotaan ja kumotaan varovasti vuokaan. Maustetaan ne 0,4 dl öliiviöljyä, suolalla ja valkopippurilla ja jätetään oman onnensa nojaan.

Kukkakaalin nuppuset ne siellä keittyvät. Veteen ei laiteta suolaa!

Kukkakaalin nuppuset ne siellä keittyvät. Veteen ei laiteta suolaa!

Tehdään béchamel-kastike eli tavallisemmin valkokastike näin: Keitetään 1,4 l punaista maitoa toisessa kattilassa samalla kun sulatetaan 6-7 rkl voita toisessa kattilassa. Voihin lisätään 6-7 rkl vehnäjauhoa ja vispilällä vispataan kunnes muuttuu pehmeäksi. Pikkuhiljaa kaadellaan kiehahtaneet maidot jauho-voi-sekoituksen sekaan koko ajan hämmentäen. Yhteen isoon sipuliin tökätään 2-3 neilikankukkaa ja tiputetaan se soosiin. Lisätään myös muutama ripaus muskottipähkinäjauhetta ja 2 laakerinlehteä. Annetaan kiehua hiljalleen 20 minuuttia, siivilöidään ja suolataan. Pakko ei ole siivilöidä, mausteet saavat mennä uuniinkin.

Huomio! Jos kastike tuntuu liian löysältä, sekaan voi lisätä jauho-kylmävesi-seosta ohuena nauhana ja kiehauttaa. Tämän voi tehdä niin monta kertaa kunnes on koostumukseen tyytyväinen. Vähän veteläksi se kuitenkin saa tässä vaiheessa jäädä.

Silkkaa taikuutta! Näinkin hauskasti voi käydä kun oikein innolla liian löysää soosia vispaa.

Silkkaa taikuutta! Näinkin hauskasti voi käydä kun oikein innolla liian löysää soosia vispaa.

Lisätään kastikkeen sekaan puolet noin 180 g:sta raastettua Parmesan-juustoa ja hämmennetään. Kipataan kastike kukkisten päälle ja ripotellaan loput parmesanit päälle. Uuni 225 astetta ja grillivastukset. Jos ainekset ovat ehtineet kylmetä, kannattaa tyrkätä ne uuniin jo ennen kuin kuumuus on saavuttanut huippunsa. Grillataan, kunnes päällinen on kauniin ruskea.

Nyt on niin hyvä rusketus, että oksat pois!

Nyt on niin hyvä rusketus, että oksat pois!

Vinkki! Jos tästä haluaa tehdä pääruoan, voi kastikkeen sekaan pilkkoa palvikinkkukuutioita ja päälle lisätä vaikka muutaman pekonisiivun.