Avainsanat

, , , , ,

Se on raakaa työtä kun kanalientä keitellään. Eilen hankituista luomukanoista kahdeksan kappaletta päätyivät tänään kattilaan. Omien lisäksi käytössä olivat niin naapurin kuin äidinkin kattilat. Molemmat tulivat palkituiksi keitetyllä kanalla.

Tollanen luomukana on aikalailla pienempi kuin sellainen 12-viikkoinen tehobroileri. Siksi niitä niin paljon tuli käytettyä, mutta nyt on pakkanen täynnä lientä ja viikonloppuna keitellään valkosipulikeittoa.

Liemen voi keitellä ilman lihoja pelkistä luista sun muista tai sitten lihoineen päivineen. Itse suosin lihoineen päivineen keittoa, koska lihakin valmistuu niin kätevästi samalla. Kerralla kannattaa tehdä paljon, koska liemi säilyy pakkasessa ainakin puoli vuotta.

Nämät ovat hyvät ainekset.

Nämät ovat hyvät ainekset.

No niin, näin mennään:
Kannattaa ottaa ainakin 5 litran kattila. Onnistuu pienemmässäkin, mutta tuohon kokoon mahtuu hyvin 2 kanaa tai broileria (tai 4 rankaa ilman lihoja). Ne nahkoineen kaikkineen kattilaan ja perään pariin palaan pilkottuna seuraavat: 1 reilu porkkana, 1 kookas tai 2 pientä sellerin vartta, 1 iso purjosipuli, 50-100 g palsternakkaa ja reilu pala tuoretta inkivääriä. Mausteeksi 10 maustepippuria, kevyt kaato valkopippuria, reilusti rosmariinia ja timjamia kuivattuna tai tuoreena. Juu niin ja merisuolaa. Itse laitan liian vähän, laita sinä enemmän, mutta ei liikaa kannata.

Kattilan voi laittaa jo kuumumaan, eihän se haittaa, jos ainekset hiukan paistuvat. Sitten 5 litraa vettä tai ainakin niin, että ainekset peittyvät ja keittelemään.

Näin on vesi peittänyt kanaset.

Näin on vesi peittänyt kanaset.

Kiehutellaan reilusti niin, että pintaan kertyy ällöä vaahtoa. Kuoritaan se kauhalla pois. Nahkoineen kun kanaa keittää, kertyy pinnalle myös rasvaa. Sitäkin voi pikkuhiljaa käydä kaapimassa pois. Toimenpiteiden jälkeen pienennetään lämpöä ja laitetaan kansi päälle. Annetaan kiehua hiljaa ainakin kaksi tuntia.

Ällöä löllöä.

Ällöä löllöä.

Nostetaan kanat syrjään ja siivilöidään vihannekset hittoihin. Siinon nyt liemi. Se on aika laimeaa, että ehkä kasaan (ja kannetta?) keittäminen olisi järkevää. Annetaan jäähtyä ja kas, rasvan jämät saa helpommin pois. Perataan kanat ja syödään pois tai pakastetaan. Sama liemen kanssa.

Siivilöittemistä.

Siivilöittemistä.

Suikaloitua kanaa voi käyttää vaikka kanakeittoon tai bbq-kastiketta lisäämällä tehdä siitä nyhtökanan.

Suikaloitua kanaa voi käyttää vaikka kanakeittoon tai bbq-kastiketta lisäämällä tehdä siitä nyhtökanan.

Ihan kuriositeettina, helpommalla pääsee Ferran Adriàn ohjeella, jossa 2 litran liemeen tulee 130g sipulia, 80g porkkanaa, 40g varsiselleriä, 4 kanan rankaa ja 5 litraa vettä. Keittoaika noin 2,5 tuntia, ei kantta. Muuten samat toimenpiteet kuin ekassa reseptissä.

Mitä liemellä voi tehdä? Siitä voi tehdä kanakeittoa tai valkosipulikeittoa. Sitä voi käyttää kastikkeissa tai ottaa vaikka töihin evääksi. Sekaan niitä kanasuikaleita, kesäkuritsasuikaleita vaikka, valkosipulia ja chiliä. Kätevä, nopea ja kevyt lounas.