Avainsanat

, , ,

Ystävä vuosien takaa kutsui kylään viime kesän alkupuolella. Hän oli valmistanut olohuoneessa tarjottavan, viehättävän alkupalan lisäksi raikasta kreikkalaista salaattia ja tuoreta patonkeja. Siis itse tehnyt patonkeja oli hän. Minä sitä ihmettelemään, että kuka hullu itse tekee patongin, että kätevämmin ja taatusti halvemmalla saa kaupasta valmiin. Että eihän ne jauhot mitään maksa, mutta uunia on lämmitettävä ja vaivaa on ja ja ja.

Ja sitten maistoin. Olihan se nyt hyvänen aika ihan eri kuin kaupan tätin 8 vuotta vanhasta pakastetaikinasta ”tänään täällä paistettu”-patonki. Paljon painavampaa eli täyteläisempää, mehevää, siis täyttä tavaraa koko hoito. Ja ihanan lämmintä. Kuulemma myös helppo tehdä.

En ole ollenkaan leipäihmisiä (ollut), mutta päätin kokeilla itsekin. Googleen että:”itse tehty patonki” ja PIM, siitä Hellapoliisin viiden tähden ohjeella tekemään. Vähän tuli patongeista ohuita ja pitkiä, mutta ah kuinka maukkaita.

Siitä olen sitten itse kehitellyt eteenpäin ja niin ovat syntyneet TASKULEIVÄT. Tarve syntyi siitä kun pulled pork ja kaikki muut mössöt eivät sinne patonkiin mahtuneet ja kaupan tädin leipä oli liian, no, kaupan tädin leipää.

Kulhollinen taskuleipiä. Leivinliina pitää leivät lämpiminä ja ennen kaikkea näyttää kivalta.

Kulhollinen taskuleipiä. Leivinliina pitää leivät lämpiminä ja ennen kaikkea näyttää kivalta.

Ohje 12 leivälle menee näin:
Sekoita keskenään noin litra jauhoja (puolet hienoa vehnää, puolet täysjyvää tai sämpyläjauhoa ja vielä leseitä tai kaurahiutaleita tms.), 1 pss kuivahiivaa ja suolaa. Mittaa kulhoon puoli litraa väh. 42 C vettä ja 5 rkl oliiviöljyä. Itse kaadan suoraan pullosta ja lasken viiteen, sitten vielä pikkuluraus. Aina vielä pikkuluraus.

Jauhot veden sekaan ja kädellä sekaisin. Vähän saa olla tarttuvaa, mutta jos tarttuu pahasti, lisää jauhoja ja jos kaikki jauho ei uppoa, lisää vettä. Sitten taikina nousemaan. Itse käytän metallikulhon lämpimällä levyllä, että nouseminen saa lisäpotkua.

TIK, TAK, TIK, TAK, TIK, TAK… näin se kello raksuttaa eteenpäin ja sitten on taikina noussut.

Uuni lämpenemään 250 C. Paistoaika on 8-9 min. Tai enemmän tai vähemmän. Jauhoa pöydälle, taikina siihen ja vaivaamaan. Puolitus ja pötköksi teko. Molemmista pötköistä jakamaan kuudeksi palleroksi. Voit nostattaa palloja vielä jos haluat, en tiedä miksi haluaisit, minusta se on hauskan näköistä kun turpoavat.

Kaulitse pallosta ohut neliömäinen levy, taita se kulmasta kulmaan kahtia ja vielä kahtia. Nosta pellille, siihen mahtuupi kuusi, kun laitat neljä kulmiin ja kaksi keskelle. Anna kohota liinan alla, suihkauta päälle pikkuisen vettä ja ripottele sormisuolaa. Sitten uuniin. Pois kun aika on täynnä tai väri passeli.

Leikkaa pitkältä sivulta auki niin, että muodostuu tasku. Sen voi tunkea täyteen kaikkea. Suosikkiyhdistelmäni on: Tannisen savustettu valkosipulihilloke, salaattia, kurkkua, tomaattia, (chili)majoneesia, Avokadomössöä ja Lidlin pulled porkia.Pallerot ne siinä kohoavat.

Pallerot ne siinä vielä turpoavat.

Kauli neliöksi.

Kauli neliöksi.

Taita kulmasta kulmaan.

Taita kulmasta kulmaan.

Taita kolmioksi.

Taita kolmioksi.

Uunissa leivät vähän vielä paisuvat ja ruskettuvat.

Uunissa leivät vähän vielä paisuvat ja ruskettuvat.

Hyvä väri ja sormisuolaa päällä.

Hyvä väri ja sormisuolaa päällä.

Leikkaa leveimmältä reunalta auki niin, että muodostuu tasku.

Leikkaa leveimmältä reunalta auki niin, että muodostuu tasku.