Avainsanat

, ,

Jänskä suomennos, eikä siinä mitään, mutta koko Circle of Life aukesi nyt ihan erilailla kuin joskus teininä, kun Leijonakuningasta ensimmäisiä kertoja katselin VHS-kasetilta.

Päätimme perheen kanssa ottaa pikamatkan Lontooseen. Kun halvalla sai. Oheiskustannuksia syntyy mm. musikaalilipuista kun lapsukainen on vietävä nauttimaan kulttuuria. Itse pääsin ensimmäisellä reissullani katsomaan Lloyd Webberin Catsia ja vielä tänäkin päivänä muistan ne tunteet, mitkä musikaali sai aikaan. On siis vähintäänkin reilua tarjota vastaava kokemus eteenpäin. Liput kolmennen kerroksen katsomon toiseksi viimeiselle riville maksoivat yhteensä 160 €. Enää piti hankkia dvd, josta jälkikasvu voisi opiskella Leijonkauninkaan tarinan.

Ei myynyt dvd:tä Cittari, Anttila, Prisma, antikvariaatti, facebook eikä tori.fi. Eihän voi olla niin, ettei tuollaista klassikkoa myydä missään? Matkan alkuun oli reilu viikko aikaa eikä lapsella ollut hajuakaan, mikä on Leijonakuningas.

Kävin vuokraamossa, josta kerrottiin, ettei levyä saa mistään kun se on niin vanha. Soitin toiseen, sanoivat samaa ja lisäsivät, että se on heidän kysytyimpiä elokuviaan. Soitin kolmanteen ja kas, sieltä, Satakunnankadun Makuunista se löytyi. Se on nyt ollut useamman päivän vuokralla. Lapsi osaa kaikki laulut ulkoa ja on jakanut roolit koko perheelle. Minä olen Pumba, haiseva villisika.

Vuokravideo kertakaikkiaan.

Vuokravideo kertakaikkiaan.

Elokuva herätti heti alusta asti vahvoja tunteita ja muistoja. Ensimmäinen katselukerta itketti kutakuinkin alusta loppuun. Muistaisin, että ilmestyessään 90-luvun alkupuolella elokuva nostatti kuohuntaa vakavalla aiheellaan. Elokuvassahan pienen Simba-leijonan isä tapetaan, jotta paha leijona pääsisi valtaan. Simba hengailee aikansa poikamiehenä poikamiesseurassa ja hylkää velvollisuutensa kuninkaan osasta. Sitten hän tapaa lapsuuden kaverinsa (tytön) ja on heti huulihipalla ja sitten soi mitä tunnetuin Elton Johnin Can You Feel the Love Tonight. Josko joku ei ole elokuvaa nähnyt, en juonta tämän enempää selittele.

Tarina on hieno, kuten parhaissa Disney-elokuvissa kuuluukin. On pahuutta ja hyvyyttä ja tyhmempikin arvaa, kumpaan suuntaan ohjelmassa kallistutaan. Hienot opetukset jäivät nuorempana huomaamatta, mutta voi kuinka ne nyt sykähdyttävät. The Circle of Life (tunnettu kappale myös) kertoo elämän kiertokulusta. Siitä kertoo myös Leijonakuningas Simba-poikaselleen niin, että leijonien toki kuuluu syödä antilooppeja, koska se on leijonien luonto, mutta niitä syödään sen verran kuin on tarvis eikä mässäillä. Sitten taas kun leijona kuolee, se muuttuu maaksi ja maasta kasvaa ruoho, jota antilooppi syö. Kaiken on pysyttävä tasapainossa, mutta sitä tasapainoa saa hyvin pienellä horjutettua. Hienosti esitetty.

Musiikki on Elton Johnin ja kaikki kappaleet tuttuja varmasti sillekin, joka ei ole elokuvaa nähnyt. Musiikki voitti aikanaan parhaan musiikin Oscarin ja Can You Feel The Love Tonight parhaan kappaleen Oscarin. Eivätkä suotta.

Ihana elokuva koko perheelle. Suosittelen katsomaan jos on jäänyt jossain vaiheessa väliin. Kertoivat K-ryhmän kaupoissa, että Disney aina välillä ottaa elokuvat pois myynnistä ja palauttaa sitten taas jonain uutena uljaana painoksena. Klassikot ovat tarjolla tänä vuonna kuukausittaisin uutuuksin. Leijonakuningas ilmestyy joskus kesällä. Senhän joutuu hankkimaan.