Avainsanat

, , , , ,

Ja miksi juuri Palanen Sri Lankaa eikä vaikka sri lankalainen tai srilankalainen tai Sri Lankalainen? Koska tästä aiheesta on keskusteltu kiivaasti jopa facebookin Yhdyssana on yhdyssana -ryhmässä. Oikea muoto lienee srilankalainen. Jos kaipaa tukea ajatukselleen oikeasta muodosta, sopii poiketa Yhdyssanaryhmässä 27.12.14 iltapäivällä julkaistussa postissa.

Ceyhelaya Restaurant sijaitsee Tampereen keskustassa Otavalankadulla. Se on ainakin oman ilmoituksensa mukaan Suomen ainoa aito srilankalainen ravintola. Ruoka on maistuvaa ja sisustus mahtipontista. Jos annoin itseni ymmärtää oikein, ravintolan omistaja on itse suunnitellut ja tuonut kalusteet Sri Lankasta. Lounaan saa ostettua suomeksi, mutta muut asiat kannattaa valmistautua hoitamaan engelskaksi.

Ensimmäinen vierailuni ravintolassa oli kohta sen avauduttua, olisiko ollut 2014-vuoden alkupuolella. Lounas yllätti sekä runsaudellaan että hinnallaan. Hinnallaan siinä mielessä, että lounaaksi se tuntui liian kalliilta maksaen reilusti yli 10 euroa. Noutopöytä on kuitenkin varsin runsas, joten vastinetta rahalle kyllä saa. Lounaan vaan ei sovi kauheasti maksaa, että sen voisi nauttia useammin kuin kerran viikossa. Onneksi ravintolaan tuli kanta-asiakassysteemi (joka valitettavasti tarkoittaa yhtä muovikorttia lisää) ja sen myötä hinta laski alle kymppiin. Lounaan perään saa vielä kahvin tai teen ja pienen jälkkärin. Illalla en ole vielä ravintolassa asioinutkaan.

Lounaspöytä on aina yhtä houkutteleva. Tarjolla on punaista ja valkoista kekuluriisiä. Mitä ikinä se onkin, mutta riisiä. Sen kanssa on kahta liha/kala/kanaruokaa ja lisäksi neljä kasvisvaihtoehtoa. Ruoat tarjotaan kivoista padoista, joissa ne pysyvät lämpiminä ja hautuvat lisää. Lämpimien ruokien kylkeen on rapsakoita leipiä, jugurttikastiketta ja raikasta (kyllä!) salaattia, jossa ei ole kertaakaan maistunut suojakaasu, niinkuin useiden lounaspöytien salaateissa maistuu.

Kaikemmaaliman srilankalaisia pöperöitä.

Kaikemmaaliman srilankalaisia pöperöitä.

Olen maistellut samalla seudulla kiinalaisia, intialaisia, japanilaisia ja thaimaalaisia makuja… tai ainakin suomalaiseen makuun muokattuja mainitsemienimaalaisia makuja. Tämä srilankalainen on jotain ihan muuta. Toisin kuin muissa, nämä ruoat saattavat maistua siltä, miltä ne Sri Lankassakin maistuisivat. En tiedä varmasti, koska srilankalainen keittiö ei ole minulle ennestään tuttu. Kastikkeet ovat ihanan täyteläisiä ja sattumia on paljon. Olen saanut maistaa muikean väristä punajuuri-cashew-pataa, yllättävää mangocurrya, jotain herkullista valkoista kalaa… kaikkea jännää ja kaikki niin hyvää. Lounaslistan vaihtuvuudesta en osaa sanoa. Olen törmännyt samoihin ruokiin jonkun kerran, mutta kaiken kaikkiaan ruokalajit tuntuvat monipuolisilta ja vaihtelevilta.

Ruoat saattavat olla heikkosuisemmille osittain liian tulisia, mutta jugurttikastikkeella tulisuutta saa taitettua. Makumaailmaa ei oikein voi verrata mihinkään tuttuun. Se ei ole lähellä thaimaalaista, ei liioin intialaista tai kiinalaistakaan. Osa mausteista on toki edellä mainituista keittiöistä tuttuja, mutta yhdistelmät uusia ainakin minulle. Aitous ja täyteläisyys ovat siis ne sanat, jotka Ceyheleyaa kuvaavat parhaiten.

On hienoa, että kaikkien kebabiloiden, pizzerioiden ja kiinalaisten pikaruokaravintoloiden seassa on yksi oikeaa, aitoa eksoottista ruokaa tarjoava ravintola. Harmikseni olen huomannut, että ravintola on usein lounasaikaan tyhjillään. Pöydän saa kyllä aina. Toivon todella, että ravintola menestyy ja asiakkaat löytävät paikan. Lounasta tarjotaan tiistaista perjantaihin klo 11-15. Kannattaa testata vaikka silloin. Ruoka on ehdottomasti maistamisen arvoista.

Ravintola: Restaurant Ceyhelaya
Missä: Otavalankatu 10, keskusta, Tampere
Palvelu: Ystävällistä ja hymyileväistä mutta vähäsanaista.
Tykkäsinkö: Erittäin paljon.
Oliko kallis: Lounaaksi toisaalta, mutta hinta-laatu -suhde kohdallaan.
Menisinkö uudestaan: Aina kun mahdollista
Montako leijonaa annan, jos 1=peruskebab ja 5=eksoottinen gourmet: 5