Avainsanat

,

Turuil ja toreil elikkäs niin noin tota noin niin Turussa Joulumarkkinoilla menin vipuun. Lapseni halusi maistella hunajaa Lappi-hunajan lapihtavalla kojulla, mitä itse en olisi välittänyt tehdä, koska en ollut aikeissa ostaa. Olin kuitenkin taivuteltavissa.

Kreikan matkan jälkeen perheeni on nauttinut aamiaiseksi jugurttia, pähkinöitä ja hunajaa, mutta koska juoksevat Kreikan hunajat alkavat olla menneen kesän lumia, vierailu kojulla synnytti tarpeen. Tiedusteluuni vastattiin kertoen, että horsmahunaja on juoksevaa. Sitä sitten ostamaan 10 €:lla yksi pieni purkki. Tuntui tyyriiltä, mutta kun ajattelin niitä Lapin karuilla seuduilla puurtavia mehiläisiä ja niiden työmäärää ja kasvien vähyyttä, niin ajattelin, että kyllä on varmaan tämä varsin kohtuullinen hinta. Sain esitteenkin. Tai otin. Jokotai.

Kotona tutkin esitettä ja menin Lappi-hunajan internet-sivulle. Siellä kuvissa myydään lappalaispuvussa Lappi-hunajaa saksalaisille. Lainaus tässä: ”Keski-Euroopassa Lappi-Hunaja on vallannut markkinat Arktischer-Honig Finnland nimellä ja noussut tunnetuimmaksi suomalaiseksi hunajabrandiksi.” Myyntihuikkastakin sinne Saksaan etsitään.

Mitä veikkaat, miksi hunajan nimi ei ole saksaksi Lappland-Honig vaan Arktischer-Honig? Minä veikkaan, että siksi kun tämä hunaja ei ole Lapplandia nähnytkään, vaan tämä hunaja tulee Turun lähellä olevasta Lappi-nimisestä paikasta. Postinumero ”27230 Lappi” herätti epäilyni. Näin sitä turistia, kotimaistakin, viedään.

Utuinen kuva Lappi-hunajasta. Ei siitä ensimmäisenä Lappi eteläisestä Suomesta tule mieleen.

Utuinen kuva Lappi-hunajasta. Ei siitä ensimmäisenä Lappi eteläisestä Suomesta tule mieleen.