Avainsanat

, , ,

Ja se on hienoa se.

Viini ei ole minun juttuni. Juon viiniä ainoastaan humaltumistarkoituksessa. Ihana ajatus olisi illan hämärtyessä käpertyä vällyyn, lukea hyvää kirjaa ja nauttia lasillinen viiniä. Mutta nautintoa en viinistä saa. Eikä voi sanoa, etten olisi yrittänyt. Sanotaan, että jos jotain uutta maistaa 15 kertaa niin johan alkaa maistua. Höpön löpön, olen maistanut ehkä kuusikintoista kertaa. Mieluummin käperryn vällyn alle laadukas, kuiva siideri… tai ainakin siideri lasissa.

Huomenna illalla olen saava ankan rintaa vanhan ystävän luona. Tehtäväkseni tuli tuoda viini. Menin Stockan Alkoon ja toivoin, että henkilökohtainen Alkon tätini on paikalla. Olikin. Kauppatapahtuma eteni kutakuinkin näin:

Minä: Tarvitsen ankalle sopivaa viiniä.
Alkon täti: Millaisestas viinistä sä tykkäät?
Minä: En tykkää viinistä, mutta ymmärtääkseni ankan tarjoaja pitää ja tietääkin niistä. Siksi olen sinun pakeillasi.
Alkon täti: Paljonko haluat pullosta maksaa?
Minä: Ehkä noin kympin, mutta ei sen niin väliä.
(Joskus aikoinaan kympin pullo oli hyvä, en tiedä, onko tilanne muuttunut)
Alkon täti: Pinot noir sopii mainiosti ankalle. Ota tästä tällainen (jonkun maalainen jonkun niminen, en muista) punkku. Tämä on parasta ankalle.
Minä: Haluan toisenkin pullon. Otanko samanlaisen vai jonkun muun?
Alkon täti: Ota joku muu. Mennäänpä tänne Chile-osastolle ja otat tämän chileläisen (jonkun nimisen, en katsonut) punkun.
Minä: No mitä mä sitten sanon kun vien nämä?
Alkon täti: Sanot, että pinot noir sopii upeasti ankalle ja näissä kahdessa on sama marja, mutta ovat aivan eri viinit.
Minä: Ja että näihin viineihin mä sitten pohdintani jälkeen päädyin. Entä mitä mä sitten sanon kun näitä maistellaan?
Alkon täti: Että tukevatpa nämä hienosti ankan makua.
Minä: Kiitos. Onpa mahtavaa, kun minulla on tuollainen oma Alkon täti.

Suosittelen lämpimästi muillekin sekä Alkon tätiä tai setää että muun palvelevan kaupan tätiä tai setää. Työllistetään asiantuntevia ihmisiä. Arvostetaan asiantuntijuutta. Maksetaan vaikka muutama euro enemmän siitä, että saadaan hyvää ja asiantuntevaa palvelua kuin että tilataan joiltain monikansallisilta nettifirmoilta jotain, millä ei välttämättä ole mitään takuita. Niin saadaan edes joitain työpaikkoja pysymään täällä Suomessa. Tuotannon voi viedä ulkomaille, mutta henkilökohtaista palvelua onneksi ei.