Avainsanat

, , , , ,

Hirvittävä vääryys tapahtuu päiväkodeissamme ja kouluissamme vuodesta toiseen. Lapsille tarjotaan kuumaa sian makkaraa eli tutummin Mustaamakkaraa perunamuusin kanssa ja laitetaan syömään se haarukalla. Mitämitämitä???!!!

Ainoa oikea tapa nauttia tamperelaista päiväkotien suosikkiruokaäänestyksessä hyvin korkealle sijalle noussutta perinneherkkua on seuraavanlainen: Ostetaan Laukontorilta Tapolan kioskista mustaa tai mörköä – tai mikä nyt parhaiten suuhun sopii – niin monta pötköä kun meinataan syödä, tilataan myös puolukkahilloa ja koko porukalle pikkupurkit maitoa (sinistä, ei mitään rasvattomia hömpötyksiä). Nautitaan paperiin käärittynä, puolukkahilloon tökkien Laukontorilla lokkeja väistellen. Huomio vääräuskoiset: Todellakaan ei laitetaan mitään sinappeja ja ketsuppeja, hyi, tavalliset makkarat erikseen!

Kirjoituksen loppupuolella esitän kuvien avulla oikean ja väärän syöntitavan.

Jos ei ole Laukontorilla kioskia, niinkuin ei nyt talvella näyt olevan, niin voi ostaa Tammelantorilta jos siellä on tai vierailla Mustamakkarabaarissa Lielahden kauppakeskushelvetissä. Mustansa voi nauttia siellä tai kotona, mutta siellä pyrkivät laittamaan mörön alle pahvilautasen eivätkä anna käärintäpaperia ellei sitä osaa pyytää. Haarukoita ja veitsiäkin tarjoavat. Kotona syödessä taas voi sattua virhe, että laittaa itse makkaran lautaselle.

Mörköbaarin nettisivulla tyttö hymyilee, mutta baarissa henkilökunta ei hymyile. Palvelu on tylyä, mutta pääasiassa asiallista. Eikä siinä mitään hymyjä tarvitakaan. Mörkö mörkönä ja sitte kotio tai tarjousten perään. Hinnat ovat ruoaksi varsin kohtuulliset. Koko perheelle sopivasti mustaamakkaraa, grillikylkeä ja kyljen kanssa muusia (siis kaksi eri ruokaa) maksaa noin 15 €. Niin, sieltä saa siis muitakin Tapolan tuotteita kuin mörköä. On erilaisia makkaroita, lihapullia, varsin mehukasta grillikylkeä ja maukasta muusia.

Ravintola muistuttaa ruokalaa ja niin pitääkin. Taustalla soi radio ja ruoan voi syödä takki päällä kuten torillakin. Roskat viedään itse roskikseen ja käsipaperia saa annostelijasta. Ei mörköä syödä kuin mitäkin kurmettia, vaikka Santeri Vuosara Uusi Mustamakkara -kirjassaan vähän siihen suuntaan viittaakin. Arvostan toki sitäkin, että keksitään uusia reseptejä. Olen ostanut kirjankin, mutta reseptejä en ole kokeillut enkä maistellut. Haa, paitsi yhtä samaisen Santerin ruokakurssilla.

Ravintola: Lielahden Mustamakkarabaari
Missä: Harjuntausta 8, Lielahti, Tampere
Palvelu: Ei mitenkään hääppöstä.
Tykkäsinkö: Tottakai, aina.
Oliko kallis: Ei, kallis ei ollut.
Menisinkö uudestaan: Uudestaan ja uudestaan ja uudestaan ja uudestaan…

Ei näin.

Ei näin.

Vaan näin.

Vaan näin (paitsi että ei lautaselta!!).

Luulevat turkulaiset ja muut suomalaiset varmaankin, että Mustamakkara on vain viisaiden tamperelaisten keksintö. Ei se kuitenkaan niin ole. On sitä mustaa keksitty muuallakin. Espanjalaiset syövät Morcillaa ja englantilaiset Black Puddinkia. Siitähän se haloo syntyikin, kun tamperelainen espanjalaisravintola Salud jäi kuuleman mukaan kerran ilman Morcilla-lähetystä ja käyttivätkin espanjalaisen version sijaan Mustaamakkaraa. Onhan se niinkin, että ei tamperelaista sopisi espanjalaisessa ravintolassa espanjalaisena myydä. Kai. Blood sausage -Wikipedia kertoo kätevästi, missä kaikkialla maapallollamme on mahdollista nauttia mustan eri versioita.

Jos olet jostain syystä säästynyt Mustalta tähän asti, älä säästy enää!